Stop UMTS angst!

Gemeentelijke instellingen gaan onterecht mee in de niet op feiten gebaseerde uitingen en bezorgdheid van bewoners. De tegenwerking van UMTS is gebaseerd op angst. Gemeente zou geen steun mogen geven aan deze UMTS angst en de Nederlandse overheid zal tegen dit wanbeleid in moeten grijpen!

vrijdag, april 21, 2006

Factsheet 20 april 2006 Wereld Gezondheids Organisatie

20-04-06 Nieuw Factsheet van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO)

Elektromagnetische overgevoeligheid is geen aandoening. Symptomen komen niet door elektromagnetische velden

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat Elektromagnetische Overgevoeligheid wordt veroorzaakt door elektromagnetische velden, zo blijkt uit een publicatie van de World Health Organisation ( WHO).

Elektromagnetische Overgevoeligheid is een verzamelnaam voor zeer uiteenlopende gezondheidsklachten, zoals jeuk, hartkloppingen, moeheid, duizeligheid en spijsverteringsproblemen. Het is geen officiƫle medische aandoening en er zijn geen duidelijke criteria om de diagnose te stellen. Steeds vaker klagen mensen over gezondheidsaandoeningen, die veroorzaakt zouden worden door blootstelling aan elektromagnetische velden van bijvoorbeeld GSM- en UMTS-zendmasten. Volgens de WHO bestaan hier echter geen aanwijzingen voor.

Onderzoeken
Er zijn diverse onderzoeken gedaan waarbij proefpersonen zijn blootgesteld aan dezelfde elektromagnetische velden als waaraan deze mensen hun klachten toeschreven. Doel van deze experimenten was het uitlokken van de klachten onder gecontroleerde wetenschappelijke omstandigheden. Geen van deze onderzoeken hebben volgens de WHO aangetoond dat er een verband bestaat tussen elektromagnetische overgevoeligheidssymptomen en blootstelling aan elektromagnetische velden.

Conclusie
De Wereld Gezondheidsorganisatie onderschrijft de ernst van het probleem. De symptomen bestaan, maar mogen niet aan elektromagnetische velden worden toegeschreven.

Behandeling
De WHO adviseert artsen om zich bij de behandeling van de symptomen vooral te richten op de klinische verschijnselen om zo de focus van de patiƫnt op vermijding van het elektromagnetische veld, te verleggen. Mensen met langdurige klachten moeten door gespecialiseerde artsen worden behandeld, zowel op lichamelijke als op psychische gronden.

Bron: WHO, 20 maart 2006