Stop UMTS angst!

Gemeentelijke instellingen gaan onterecht mee in de niet op feiten gebaseerde uitingen en bezorgdheid van bewoners. De tegenwerking van UMTS is gebaseerd op angst. Gemeente zou geen steun mogen geven aan deze UMTS angst en de Nederlandse overheid zal tegen dit wanbeleid in moeten grijpen!

dinsdag, april 18, 2006

Stop UMTS angst!

UMTS schadelijk?

`Een kop koffie is gevaarlijker!'

De mobiele eenheid moest begin 2006 een eind maken aan de urenlange blokkade bij een omstreden UMTS-mast in Haaksbergen. Omwonenden probeerden de installatie van de antenne op de zendmast te voorkomen. Ze zijn bang dat de straling van de mast slecht is voor hun gezondheid. Hoogleraar elektromagnetisme Frank Leferink (EWI) stelt dat daar `geen enkel' wetenschappelijk bewijs voor is.

Leferink, ooit door een regionale krant omschreven als `stralingsprofessor', kan zich de bezorgdheid van de omwonenden wel voorstellen. Maar, zegt hij, die bezorgdheid is voor een belangrijk deel het gevolg van slechte communicatie door de overheid en de providers. `De informatie die we hebben geeft geen enkele aanleiding voor de gedachte dat die elektromagnetische velden schadelijk zijn. Daar is in ieder geval geen enkel wetenschappelijk bewijs voor', zegt Leferink. `Een kop koffie is gevaarlijker, net als tien minuten achter een Poolse diesel rijden. Uit alle onderzoeken blijkt dat je er geen enge ziekte door kunt oplopen.' Wel zijn er, geeft hij toe, onderzoeken die `enkele aanwijzingen' geven voor gevoeligheid voor elektromagnetische velden. `Maar niet door UMTS, die frequentie is veel te laag.'

Leferink vindt dat de overheid en de providers hebben `geblunderd' door `arrogant' her en der masten te plaatsen, zonder burgers adequaat en volledig te voorzien van duidelijke informatie. Volgens Leferink is nu het gevolg dat risicoperceptie, de beleving van risico, in geen verhouding staat tot de werkelijke situatie. De duizenden onderzoeken naar UMTS-straling - eigenlijk gaat het om elektromagnetische velden - komen voort uit diezelfde maatschappelijke onrust, meent hij. Van een behandeling bij de fysio met elektromagnetische velden of een MRI-scan ligt niemand wakker, terwijl die een veel stevigere frequentie afgeven. `Mensen die daarmee werken, vallen ook niet bij bosjes neer', besluit Leferink nuchter.

Joost Blijham
http://www.utnws.utwente.nl/utnieuws/laatste/af.umts.html: