Stop UMTS angst!

Gemeentelijke instellingen gaan onterecht mee in de niet op feiten gebaseerde uitingen en bezorgdheid van bewoners. De tegenwerking van UMTS is gebaseerd op angst. Gemeente zou geen steun mogen geven aan deze UMTS angst en de Nederlandse overheid zal tegen dit wanbeleid in moeten grijpen!

maandag, mei 08, 2006

UMTS-hysterie

UMTS-hysterie

Het zou minister Hoogervorst en de Gezondheidsraad sieren als ze hardop zeggen dat angst voor straling van UMTS-masten je reinste waanzin is

Simon Rozendaal

Nederland is in de ban van de UMTS-angst. Er zijn diverse actiegroepen tegen de plaatsing van UMTS-masten, mensen  ketenen zich vast aan gebouwen, gemeenten weigeren mee te werken.

Het is je reinste waanzin. Er zijn honderden wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen voor de gezondheid van GSM-, UMTS-straling en mobiele telefoons. De Wereldgezondheidsorganisatie constateerde dat de overgrote meerderheid geen enkel gezondheidseffect kon vaststellen. Onderzoeken die iets anders suggereerden, waren ondeugdelijk uitgevoerd.

Het kan ook niet anders. Zowel het Universal Mobile Telecom System als het Global System for Mobile Communication ondersteunen mobiel bellen met behulp van zogeheten elektromagnetische straling. Pas boven een bepaalde grens (ultraviolet) is deze straling in staat om veranderingen in een atoom te bewerkstelligen, het zogeheten ioniseren. Niet-ioniserende straling zoals het licht van een gloeilamp of de straling van een GSM- dan wel UMTS-mast kan in het lichaam alleen maar een lokale en zeer geringe temperatuurverhoging teweeg brengen.

Met andere woorden, er is sprake van UMTS-hysterie. Het zou zowel de Gezondheidsraad als VVD-minister Hans Hoogenvorst van Volksgezondheid sieren als ze dit eens hardop zouden zeggen. Deze ongefundeerde commotie is pas slecht voor de volksgezondheid.

Publicatiedatum: 22 december 2005
http://www.elsevier.nl/opinie/commentaar-artikel/asp/artnr/78996/index.html